Пратите нас

Image Alt

Географски факултет

  /  Студенти   /  Tеренска настава студената – Белa Паланкa, Сврљиг и Пирот

Tеренска настава студената – Белa Паланкa, Сврљиг и Пирот

Од 28. до 30. октобра 2022. године у околини a, Сврљига и Пирота, у оквиру пројекта ,,Са Спелеологијом на ТИ“ подржаног од стране програма ,,Шта нам тешко“ Младих истраживача Србије изведена је теренска настава студената и професора Географског факултета Универзитета у Београду. Професори који су учествовали у реализацији пројекта су проф. др Предраг Ђуровић и проф. др Александар Петровић, а студенти Ива Максимовић, Алекса Анђелковић, Јелена Радовић и Михаило Митић (трећа година смера Географија).

Радни викенд пројекта ,,Са Спелеологијом на ТИ” састојао се од обиласка осам пећина и спелеолошке радионице са младима из Беле Паланке. У петак, група волонтера – професора и студената Географског факултета Универзитета у Београду кренула је у истраживање спелеолошких објеката у југоисточном делу Србије. За превоз је коришћен комби који је факултет доделио волонтерима за време трајања ове ШНТ акције. Први на реду био је понор Пандирало и његова тунелска пећина до извора. Након тога, истраживане су Равна и Преконошка пећина. Поподне, група волонтера обишла је пећину Језаву и Самар. У суботу ујутру, волонтери су обишли Велику пећ код села Држина и пећину Ветрену дупку у кањону реке Јерме. Након поднева, на ред је дошло детаљније испитивање Белопаланачке пећине.

У недељу ујутру, у 11 часова у просторијама Одреда извиђача ,,Ремизијана“ почела је спелеолошка радионица коју су водили професори Географског факултета проф. др Предраг Ђуровић и проф. др Александар Петровић. Састојала се из два дела – теоријског и практичног. У теоријском делу било је речи о најзанимљивијим подземним крашким облицима у рељефу где су се бројни учесници радионице упознали са различитим облицима, величинама и изгледом пећина и јама, највећим и најмањим облицима у красу и начинима њиховог коришћења. Уследио је практични део на стеновитом одсеку испред извиђачког дома. Полазници радионице имали су прилику да виде цео процес опремања једног спелеолога истраживача од главе до пете. Имали су прилику и да присуствују симулацији спуштања низ јаму и пењања уз њен замишљени зид. Радионици је присуствовало око 50 ученика средњих и основних школа.