Пратите нас

Image Alt

Географски факултет

  /  Студенти   /  ТЕРЕНСКА НАСТАВА ИЗ ПРЕДМЕТА ЖИВОТНА СРЕДИНА 1

ТЕРЕНСКА НАСТАВА ИЗ ПРЕДМЕТА ЖИВОТНА СРЕДИНА 1

У оквиру предмета Животна средина 1, реализована је теренска настава на територији општине Гроцка дана 21.10.2022. Студенти четврте године студијског програма Географија су посетили археолошки локалитет Бело брдо у Винчи, једно од најзначајнијих неолитских локалитета у Европи, где су истраживани остаци највећег праисторијског насеља у Србији. Археолошки налази са ископавања од 1978. која је вршио Музеј града Београда чине највећи део музејске поставке у Винчи, чији је фокус на неолитском периоду, а изложени предмети из бакарног и бронзаног доба, као и са средњовековне некрополе, сведоче о вишемиленијумском континуитету живота на Винчи.

Затим, студенти су упознати са проблемима животне средине у насељу Лештане и Ритопек (непостојање канализационе и водоводне мреже, изградња обилазнице око Београда и друго), где су посетили и споменике палим борцима из Другог светског рата. Након тога су посетили породично газдинство Паунић у Гроцкој, старо скоро 5 векова, окружено воћњацима и ливадама и са очуваним српским традиционалним зградама за становање и рад људи, као и за боравак животиња. У оквиру газдинства се налази и ранч, односно ергела и коњички клуб „Urban Cowboy“. Такође су били у посети сеоског домаћинства породице Панић где су могли да виде транзицију из доминантно воћарске производње у сточарство.

Приобаље у Гроцкој је угрожено клизиштима, али је углавном целом дужином насељено. Студенти су имали прилику да виде локалитет Црвени Брег где је пре тридесетак година утонула површина одприлике петнаест хектара и то на дубину између 5-12 метара. На поменутој локацији се налази и лесни одсек, који је и сам по себи геолошки значајан, али има и вредност као налазиште где су пронађени фосилни остаци неких од данас важних културних биљака, а чија је старост процењена на 6 до 7 хиљада година.

Теренска настава је употпуњена вожњом чамцем ка Грочанској ади за коју је планирана израда валоризације 2023. године за заштиту као Предео изузетних одлика. На самом крају посетили су Центар за културу општине Гроцка који је смештен у Ранчићевој кући (еколошка куће од природних материјала) која је типичан пример очуване варошке куће из средине 18. века, а у чијој је галерији изложен легат др Александра Костића, и налази из периода антике са локалитета Дубочај у Гроцкој. Шетња је настављена Грочанском чаршијом која представља непокретно културно добро као просторно културно-историјска целина од великог значаја.