Пратите нас

Image Alt

Географски факултет

  /  Опште вести   /  Одржана прослава јубилеја 45 година од оснивања студијског програма Просторно планирање и 25 година од оснивања АППС

Одржана прослава јубилеја 45 година од оснивања студијског програма Просторно планирање и 25 година од оснивања АППС

Два велика јубилеја обележена су свечано у Ректорату Универзитета у Београду: 45 година Студијског програма просторно планирање на Географском факултету и 25 година постојања и рада Асоцијације просторних планера Србије.

Окупљене просторне планере  поздравио је ректор Универзитета у Београду, проф. др Владан Ђокић, између осталог, речима: „Просторно планирање ће у будућности бити све значајније, зато што је мултидисциплинарно и свеобухватно, одређујући развој једног друштва. Подржавам вас и желим вам да наставите да радите у пуном капацитету, чувајући вашу сложност и јединственост“.

У препуној свечаној сали Ректората Универзитета у Капетан-Мишином здању више од 300 стручњака из области просторног планирања затим су поздравили и др Александар Јовић, помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја, који је најавио наставак подршке и улагања државе. Декан Географског факултета проф. др Велимир Шећеров у краткој ретроспективи студијског програма Просторно планирање изнео је најзначајнија достигнућа струке у овој области у Србији. У име Одсека за просторно планирање, присутне је поздравила др Зора Живановић, ванредни професор и Шеф Одсека, истичући да је императив планерске заједнице даље институционално и кадровско јачање струке као и проналажење начина да кориснике простора и пре свега доносиоце одлука убедимо у пресудан значај простора и просторног планирања за нормално функционисање друштва и државе. Др Дејан С. Ђорђевић је у име Асоцијације просторних планера поздравио скуп и заслужним појединцима уручио награде за животно дело.

Уследила су предавања гостију из иностранства:

др Зорица Недовић-Будић (Professor Emerita, University of Illinois at Urbana-Champaign)
др Синиша Вукићевић (Manager of Planning Analytics, Metro Vancouver)
Associate Prof. Dipl.-Ing. Dr. techn. Thomas Dillinger (AESOP President)