Пратите нас

Image Alt

Географски факултет

  /  Опште вести   /  Реализована међународна истраживачка експедиција у Руској Федерацији – „Камчатка – Северозападни Ватрени прстен“

Реализована међународна истраживачка експедиција у Руској Федерацији – „Камчатка – Северозападни Ватрени прстен“

Од 15. августа до 5. септембра 2022. године организована је међународна истраживачка експедиција у Руској Федерацији – „Камчатка – Северозападни Ватрени прстен“ у оквиру програма „Нова генерација“ под покровитељством Руског географског друштва. Учешће на експедицији је узео Владимир Малинић, асистент на Катедри за регионалну географију, а  заједно с њим још три члана Центра Руског географског друштва у Србији – Бобан Милетић, Иван Јовић и Јелена Малинић. Они су били део ширег истраживачког тима састављеног од стручњака из зоологије, ботанике, географије и геологије из Белорусије, Казахстана, Узбекистана, Киргистана, Кине и Египта. Истраживачки тим је обавио мултидисциплинарно истраживање у циљу процене стања компонената животне средине у националном парку „Три вулкана“, идентификације и мапирања станишта регионалних ендема флоре и фауне, идентификације туристичких и рекреативних зона, идентификације антропогеног утицаја на животну средину, као и израде предлога за развијање нових еколошко-туристичких рута.

По завршетку теренског дела експедиције, изрвшена је обрада прикупљених података и израда пригодних сажетака, након чега су добијени резултати приказани на Сверуском омладинском еколошком форуму „Екосистем“ у Петропавловску Камчатском. Том приликом, али и током преосталих дана боравка, учесници експедиције имали су прилику да посете околину Петропавловска Камчатског: Виључински водопад, Малу долину гејзира, Сопку Горелују и др.