Пратите нас

Image Alt

Географски факултет

  /  Студенти   /  Обавештење студентима о забрани сексуалног узнемиравања

Обавештење студентима о забрани сексуалног узнемиравања

Поштовани студенти,
Сенат Универзитета у Београду, на седници одржаној 7. јула 2021. године, донео је Правилник о спречавању и заштити од сексуалног узнемиравaања на Универзитету у Београду, који Географски факултет непосредно примењује.
Правилник је објављен на интернет страници Универзитета у Београду www.bg.ac.rs. као и на интернет страници Факултета www.gef.bg.ac.rs.
Сексуално узнемиравање је:
1) сваки нежељени вербални, невербални или физички акт сексуалне природе, који има за циљ или последицу повреду личног достојанства студенткиње или студента,
2) омаловажавање пола, рода или сексуалне оријентације;
3) навођење на прихватање понашања сексуалне природе уз обећавање награде, претњу или уцену;
4) упућивање опаски у вези са полом, родом или сексуалном оријентацијом а које су противне вољи другог лица, као и сексуално интониран говор тела;
5) упућивање предлога за интимизирање запосленом или студенту противно његовој вољи, као и ускраћивање права или претња наношењем штете части и угледу запосленом или студенту због неприхватања таквог предлога;
6) подстицање и навођење на понашање из т. 1-5 овог члана.
На Факултету је забрањен сваки облик сексуалног узнемиравања и уцењивања било да се догодио у просторијама или ван просторија Факултета, ако је у вези са студирањем, и без обзира да ли га врше запослена или радно ангажована лица на Факултету или колеге студенти.
Студент који сматра да је изложен сексуалном узнемиравању може да се обрати Поверенику за равноправност који, између осталог, води саветодавни поступак заштите.
Повереник за равноправност на Географском факутету је проф. др Слађана Д. Анђелковић. Контакт подаци су: sladjana.andjelkovic@gef.bg.ac.rs телефон +381602244556.
Такође, у случају постојања основане сумње да је извршено сексуално узнемиравање, студент може да се обрати декану ради покретања дисциплинског поступка, у складу са општим актима.
Сви појмови употребљени у овом обавештењу у мушком роду подразумевају исте појмове у женском роду.