Пратите нас

Image Alt

Географски факултет

  /  Опште вести   /  ГЕОГРАФСКИ ФАКУЛТЕТ РЕАЛИЗУЈЕ HORIZON ПРОЈЕКАТ „GREENFORCE“

ГЕОГРАФСКИ ФАКУЛТЕТ РЕАЛИЗУЈЕ HORIZON ПРОЈЕКАТ „GREENFORCE“

Географски факултет реализује Хоризон пројекат под називом „Foster Research Excellence for Green Transition in the Western Balkans“ (Project: 101059411 — GreenFORCE — HORIZON-WIDERA-2021-ACCESS-02) од 1.7.2022. године.

GreenFORCE има за циљ да подстакне изврсност у научном истраживању и иновацијама „Зелене транзиције Западног Балкана“  у сарадњи са Co-PLAN (Албанија), CЕА (Северна Македонија) и Универзитет у Београду – Географски факултет (Србија) кроз унапређење истраживања, јачања истраживачких и управљачких капацитета и допринос конвергенцији између истраживачких капацитета Западног Балкана  и ЕУ, као и ширим политичким иницијативама за регион Западног Балкана.

Овај циљ се постиже кроз партнерство пет организација које ће блиско сарађивати на стварању знања кроз истраживање и институционално учење; преносити и размењивати знање међу партнерским организацијама кроз примену управљања знањем; укључити се у умрежавање ради дељења, унакрсног обогаћивања и повећања знања на друштвеном нивоу. Коначно, амбиција је да се од индивидуалног учења пређе на омогућавање институционалног учења, осигуравајући да се истраживања и праксе управљања истраживањем институционализују унутар организација примаоца.

Реализацију пројекта, у наредних 36 месеци, спроводиће конзорцијум пет партнерских организација: Cо-PLAN, Институт за развој станишта у Албанији као координирајући партнер; Универзитет у Београду – Географски факултет у Србији и Удружење Центар за економске анализе (CEA) у Северној Македонији, као два регионална партнера; и Nordregio, пан-нордијска истраживачка организација са седиштем у Шведској, заједно са Politehnico di Torino, Италија (POLITO), као водећим истраживачким институцијама ЕУ. Универзитет POLIS у Албанији је придружени партнер Cо-PLANA-а.

Укупна средства на пројекту износе 1.499.305,00€.