Пратите нас

Image Alt

Географски факултет

  /  Опште вести   /  Теренска настава студената Студијског програма: Туризмологија – прва година

Теренска настава студената Студијског програма: Туризмологија – прва година

У среду 11. маја 2022. године студенти прве године Туризмологије били су на једнодневној теренској настави у јужном Банату (Делиблатска пешчар  ̶ Уздин  ̶ Идвор  ̶ Ковачица  ̶ Дебељача). У организацији теренске наставе учествовали су проф. др Сања Павловић, проф. др Драгица Гатарић, др Марина Весић и Даница Ђуркин.

Теренска настава је укључивала посету Специјалном резервату природе Делиблатска пешчара, где су студенти посетили локалитет Девојачки бунар и где им је, у природном амбијенту, одржано предавање о самом заштићеном природном добру и викенд насељима на том простору.

Након тога, студенти су посетили Галерију наивне уметности у Уздину, затим меморијални комплекс Михајла Пупина у Идвору, где су имали прилику да уз предавање кустоса, кратки филм о животу и раду Михајла Пупина и изложбени простор, посете и његову родну кућу.

У Ковачици студенти су посетили Галерију наивног сликарства, видели на лицу места технику осликавања уметника наиваца, као и технику израде виолина и чули занимљиву причу о томе, посетивши Радионицу виолина Јана Немчека, јединствену на овим просторима.

У Дебељачи студенти су посетили Етнографски музеј.

Током самог путовања, професори су студентима указали на мултиетничку структуру овог простора (Срба, Румуна, Мађара и Словака), објаснили миграционе процесе, њихова основна обележја у погледу насеља и најзначајније туристичке вредности, што су на терену имали прилике и да виде.