Пратите нас

Image Alt

Догађаји

  /  Догађаји

Дан школе у Блажеву

На позив директорке ОШ „Вук Караџић“ из Блажева, Јасмине Мијајловић, 07.11.2023. године, представници Географског факултета су присуствовали свечаности поводом 129 година од оснивања ОШ „Вук Караџић“ у Блажеву.

Свечаности су испред Географског факултета присуствовали Управник ННБ Блажево доц. др Иван Самарџић и Александар Радуловић. Доц. др Ивану Самарџићу је том приликом уручена Захвалница намењена Географском факултету, а затим се обратио присутнима.

Директорка школе се у свом обраћању захвалила Географском факултету на сарадњи, што је нагласила и председница Општине Брус Валентина Милосављевић у свом обраћању присутнима.

   

ОСМИ МЕЂУНАРОДНИ ЕКОЛОШКО-ГЕОГРАФСКИ СТУДЕНТСКИ КАМП У ОРГАНИЗАЦИЈИ ЦЕНТРА РУСКОГ ГЕОГРАФСКОГ ДРУШТВА У СРБИЈИ У САРАДЊИ СА ГЕОГРАФСКИМ ФАКУЛТЕТОМ

Центар руског географског друштва у Србији је у сарадњи са Географским факултетом Универзитета у Београду организовао је Осми међународни еколошко-географски студентски камп у коме заједно уче млади из Србије и Руске Федерације.

Вођа експедиције је био директор Центра руског географског друштва у Србији, професор Географског факултета, проф. др Мирољуб Милинчић.

У ННБ Блажево Гeoграфског Факултета боравило је у периоду 14-18. августа 2023. године, 15 полазника Кампа. Током Кампа, у просторијама Општине Брус, одржана је изложба фото конкурса „Најлепша земља“, коју организује Центар руског географског друштва у Србији.

Током боравка у Србији, полазници кампа су обишли Лештане (споменик палим борцима југословенске и Црвене армије), Цркву Свете Тројице у селу Горњи Адровац у општини Алексинац, затим Алексинац и градски парк, Град Ниш, Копаоник, водопад Јеловарник, општину Брус, Јошаничку Бању и споменик Милунки Савић, манастире Жичу и Студеницу.


НАСТАВАК САРАДЊЕ ГЕОГРАФСКОГ ФАКУЛТЕТА И РЕГИОНАЛНОГ ЦЕНТРА ЗА ТАЛЕНТЕ

НАУЧНО НАСТАВНИ КАМП У ОРГАНИЗАЦИЈИ РЕГИОНАЛНОГ ЦЕНТРА ЗА МЛАДЕ ТАЛЕНТЕ „НИКОЛА ТЕСЛА“

У организацији Регионалног центра за младе таленте „Никола Тесла“ у ННБ Географског факултета у Блажеву, током августа ове године одржан је Научно наставни камп.

Тридесет средњошколаца из целе Србије (Зрењанин, Кикинда, Суботица, Ниш, Књажевац, Београд, Нови Сад, Младеновац, Зајечар..) су били подељени у две смене.

Основни програмски садржај кампа је фокусиран на Националној географској олимпијади, Националној олимпијади одрживог развоја и заштите животне средине и такмичењима која подразумевају писање истраживачких пројеката.

Радионице је водила Невена Некић уз помоћ Емилије Крантић, Рајка Лапчевића и Милана Мирчића, а једно предавање је одржао и проф. др Иван Новковић.

Учесници у свакој смени су имали по три теренска рада и на основу истих добијали да реше задатке, као и решавање проблема на задате теме за које су требали да припреме презентације и дају своја виђења решавања проблема из области одрживог развоја и заштите животне средине.

Поред решавања задатака, предавања и основних обавеза полазници кампа су већину слободног времена проводили у дружењу на отвореном без мобилних телефона уз бадминтон, пикадо, фризби..

Поред тога, када су то дозвољавале временске прилике полазници кампа су у дворишти ННБ организовали биоскоп на отвореном уз домаћа култна филмска остварења „Лајање на звезде“, „Маратонци трче почасни круг“, „Ко то тамо пева“ ….

Овим представама је присуствовало десетак становника Блажева и неколико ученика основне школе.

Према спроведеној анкети сви учесници су дали највише оцене за садржај и услове боравка, а десетак полазника је изразило изузетно интересовање да постану студенти Географског факултета.


РЕПУБЛИЧКИ НИВО НАЦИОНАЛНЕ ГЕОГРАФСКЕ ОЛИПИЈАДЕ

„У периоду од 5. до 7. маја у Наставно-научној бази Географског факултета и ОШ „Вук Караџић“ у Блажеву, одржан је републички ниво Националне географске олимпијаде, у организацији Регионалног центра за таленте „Београд 2″ и Географског факултета. Учествовало је 150 ученика из читаве Србије и то 120 средњошколаца и 30 основаца, у пратњи око 80 наставника. Олимпијаду је отворио Иван Ђокић, заменик председнице општине Брус, некадашњи студент Географског факултета. Да организација и сам ток такмичења буду на највишем нивоу, побринули су се волонтери – студенти Географског факултета. Свечана додела медаља одржана је у великој сали Културног центра Брус. Најуспешнији такмичари на Националној географској олимпијади ће имати прилику да се такмиче на Европској географској олимпијади, која ће се у јуну одржати у Београду, као и на Светској географској олимпијади, која ће се у августу одржати у Индонезији.“

Видео Националне географске олимпијаде можете погледати ОВДЕ.

 


ТЕРЕНСКА НАСТАВА СТУДЕНАТА ГЕОПРОСТОРНИХ ОСНОВА ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

У периоду од 17. до 19. маја 2023. године реализована је теренска настава студената Геопросторних основа животне средине. У реализацији теренске наставе учествовали су студенти друге, треће и четврте године основних академских студија, проф. др Иван Новковић, доц. др Иван Самарџић, асистенткиње Наталија Батоћанин, Душица Јовановић и истраживачи Урош Дурлевић и Ирена Благајац. Првог дана теренске наставе студенти су традиционално, прво посетили манастир Раваницу, а по први пут су обишли и Погон за прераду отпадних вода у Крушевцу, где им је добродошлицу приредио директор Милутин Тасић. Ту су студенти имали прилику да се боље упознају са овим, веома важним аспектом заштите и управљања животном средином. Студенти су затим посетили Народни музеј у Крушевцу, као и цркву Лазарицу и споменик Косовским јунацима у центру града, након чега су наставили пут ка Наставно-научној бази „Блажево“, где су ноћили током свог боравка на теренској настави. Другог дана теренске наставе обилазио се Национални парк Копаоник, док су трећег дана студенти посетили Јошаничку Бању, манастир Студеницу, Матарушку Бању и манастир Жичу.


Наставак сарадње Географског факултета и општине Брус

Дана 25.11.2022. године у просторијама општине Брус, одржан је састанак са општинском управом у циљу унапређења сарадње општине Брус и Географског факултета.

Састанку су испред Географског факултета присуствовали декан проф. др Велимир Шећеров, продекан за финансије проф. др Иван Новковић, Управник ННБ Блажево доц. др Иван Самарџић и Александар Радуловић, док су испред општинске управе састанку присуствовали председница општине Брус Валентина Милосављевић, директор ЈКП „Расина“ Раде Недељковић и заменик начелника општинске управе Горан Деспотовић.


ГЕОГРАФСКОМ ФАКУЛТЕТУ УРУЧЕНА ЗАХВАЛНИЦА ОШ „ВУК КАРАЏИЋ“ ИЗ БЛАЖЕВА

Поводом 128. годишњице оснивања ОШ „Вук Караџић“ у Блажеву, Географском факултету је уручена Захвалница за сарадњу и несебичну помоћ при позитивној промоцији школе и села. Захвалница је уручена Управнику ННБ Блажево доц. др Ивану Самарџићу који се том приликом обратио присутнима.