Пратите нас

Image Alt

Географија културе и зоне цивилизација

  /  Географија културе и зоне цивилизација

Географија културе и зоне цивилизација

  • Врста и ниво студија: Основне академске студије
  • Статус предмета: Изборни
  • Број ЕСПБ: 3
  • Семестар: 1
  • Број часова: 2+0

Циљ предмета

Основни циљ је да студенти схвате системске везе и односе између културе и географске средине. Упознавање студената с основама културне географије и њеним предметом проучавања у циљу усвајања знања и развијања критичког приступа у анализама културних простора. Такође, треба да се активно упознају с методама истраживања територијалности културе и стекну способности за самостални теренски рад у истраживањима културног пејзажа.

Исход предмета

Усвајање појмовног апарата географије цивилизација, као и географског оквира, фактора и генезе цивилизација. Спознаја основа за морфологију, типологију, феноменологију и екологију савремених цивилизација: индијске, кинеске, јапанске, југоисточне Азије, Океаније, арапско-исламске, западне, западноевропске, источноевропске, северноамеричке, латиноамеричке и негроафричке. Циљ je да се истакну индивидуалности и тековине које у контексту глобализације одржавају разноликост и представљају допринос перспективи новог света, који очекује да свако унесе у њега најбоље што има.

Садржај предмета

Предавања:

Културна географија – предмет, задаци, методе. Територија у културном контексту: Предели као производ културе. Територија и идентитет. Појам и смисао феномена »геокултура«. Национални стереотипи. Етнички идентитет у доба културне глобализације и територијалност културе. Менталне карте простора и просторно понашање. Културна иконографија. Култура и религија. Културне области и појасеви. Култура и капитал. Култура и природа – однос појединих култура према природној средини. Културна регионализација Балканског полуострва. Појам цивилизације: Схема линеарне еволуције цивилизација Сорокина. Шпенглер и циклична концепција. Тојнби и његова класификација цивилизација. Гумиљов и теорија пасионарности. Географска средина и цивилизације. Велики цивилизацијски ареали савременог доба. Цивилизације и културни кругови.

Литература

Грчић М. Теоријски модели стадијално-еволутивног развоја цивилизација. Гласник СГД, том LXXXV – № 2, Beograd, 2005.

Huntington P. S. The Clash of Civilizations and the remarking of World order, N. Y., 1996. (српски превод).

Braudel F. Grammaire des civilizationns. Paris. Arthaud-Flammarion, 1987.

Цвијић Ј. Балканско полуострво, књ. II, Београд, 1966.

Anderson K. and Gale F. Cultural geographies, “Longman”, 1999. (одабрана поглавља)

Mitchell D. Cultural Geography: A Critical Introduction, Blackwell Publishers, 2000.

Crang M. Cultural Geography, London, Routledge, 1998.

Shurmer-Smith P. Doing Cultural Geography, London: Sage Publications. (одабрана поглавља).