Пратите нас

Image Alt

Географија култура и зоне цивилизације

  /  Географија култура и зоне цивилизације

Географија култура и зоне цивилизације

  • Врста и ниво студија: Основне академске студије
  • Наставник
  • Статус предмета: Обавезан
  • Број ЕСПБ: 4
  • Семестар: 1
  • Број часова: 2+1

Циљ предмета

Основни циљ је да студенти схвате системске везе и односе између културе и географске средине. Пре свега треба упознати студенте с основама културне географије и њеним предметом проучавања. Они треба да усвоје потребна знања и да развију критички приступ анализама културних простора. Такође, треба да се активно упознају с методама истраживања територијалности културе и стекну способности за самостални теренски рад у истраживањима културног пејзажа.

Исход предмета

Упознати студенте са појмовним апаратом географије цивилизације. Истаћи географске оквире, факторе и генезу цивилизација. Поставити основе за морфологију, типологију, феноменологију и екологију савремених цивилизација: Индијске, кинеске, јапанске, југоисточне Азије, Океаније, арапско-исламске, западне, западноевропске, источноевропске, северноамеричке, латиноамеричке и негроафричке. Циљ je да истакнемо индивидуалности и тековине које у контексту глобализације одржавају разноликост, и представљају допринос перспективи новог света, који очекује да свако унесе у њега најбоље што има.

Садржај предмета

Предавања

1)Културна географија-предмет, задаци, методе; 2-3)Територија у културном контексту: Предели као производ културе-културни пејзажи;Територија и идентитет. Културна географија локалних идентитета; Корпоративне културе и предели; Појам и смисао феномена »геокултура«; Национални стереотипи; 4-5)Етнички идентитет у доба културне глобализације и територијалност културе: Tеоријски погледи на етничност и етничку ерозију (акултурацију, асимилацију); Социокултурне неједнакости и искључивости у простору; Расе и расизам. Положај жене; Менталне карте простора и просторно понашање; Мобилност становништва као фактор културне трансформације; 6-7)Културна иконографија: Културни симболи у пејзажу. Културна демографија. Култура и религија. Културна економија. Културне области и појасеви (пример Балкана); Култура и капитал: Географски аспекти потрошачког друштва;Култура и трансформација насеља: Пример Београда;Култура и природа–однос појединих култура према природној средини; 8-9)Културна регионализација балканског полуострва; 10-11)Појам цивилизације: Схема линеарне еволуције цивилизација Сорокина. Шпенглер и циклична концепција. Тојнби и његова класификација цивилизација. Гумиљов и теорија пасионарности; 12)Географска средина и цивилизације. Екумена и њена подела. Велика антрополошка жаришта и њихов настанак: 13-15)Велики цивилизацијски ареали савременог доба: Индијски цивилизацијски ареал. Индијски подконтинент–географско јединство и културна разноликост. Хиндуизам . интегративна култура. Најезде, империје и спољашњи утицаји; Кинески цивилизацијски ареал. Географска средина и становништво Кине. Кинеска империја. Кинеска цивилизација и њени утицаји на околне земље; Југоисточна Азија и Океанија. Југоисточна Азија. Океанија. Аустралија; Арапско-муслиманска цивилизација: Ареали европске цивилизације. Западна Европа. Средња Европа. Источна Европа. Балкан; Ареали америчке цивилизације. Англо Америка. Латинска Америка и Кариби; Ареали негро-афричке цивилизације. Географски диверзитет, расе и језици. Цивилизације и културни кругови.

Вежбе

Методе у културној географији. Каретирање језика и религија. Расе и расизам. Национални стереотипи. Етнички идентитет. Социокултурна неједнакост у простору. Проблем “другости” и социокултурне искључивости у простору. Жене у простору. Менталне карте и просторно понашање. Културни пејзажи. Симболички пејзажи. Културни пејзажи Балканског полуострва. Картографско представљање цивилизација. Физичко-географске карактеристике појединих цивилизацијских кругова. Културна баштина и тековине појединих цивилизација. Анализа релевантне литературе о појединим цивилизацијама. Обрада статистичких података о појединим цивилизацијским круговима. Балкан као цивилизацијско раскршће.

Литература

Грчић М. Теоријски модели стадијално-еволутивног развоја цивилизација. Гласник СГД, том LXXXV-No 2, Beograd, 2005.

Huntington P. S. The Clash of Civilizations and the remarking of World order, N. Y., 1996. (има и српски превод).

Braudel F. Grammaire des civilizationns. Paris. Arthaud-Flammarion, 1987.

Цвијић Ј. Балканско полуострво, књ. II, Београд, 1966.

Anderson K. and Gale F. Cultural geographies, “Longman”, 1999. (одабрана поглавља)

Mitchell D. Cultural Geography: A Critical Introduction, Blackwell Publishers, 2000.

Crang M. Cultural Geography, London, Routledge, 1998.

Shurmer-Smith P. Doing Cultural Geography, London: Sage Publications. (поједина поглавља).

Одговарајући чланци у часописима: Social and Cultural Geography, Демографија (Demography), Зборник радова ГФ БУ, Гласник Српског географског друштва.