Пратите нас

Image Alt

Географски факултет

  /  Студенти   /  ПОСЕТА МУЗЕЈУ ГРАДА БЕОГРАДА – КОНАК КНЕГИЊЕ ЉУБИЦЕ „БЕОГРАД НА СТАРИМ КАРТАМА И ПЛАНОВИМА XVI – XX век”

ПОСЕТА МУЗЕЈУ ГРАДА БЕОГРАДА – КОНАК КНЕГИЊЕ ЉУБИЦЕ „БЕОГРАД НА СТАРИМ КАРТАМА И ПЛАНОВИМА XVI – XX век”

У оквиру наставе из предмета Картографија и Примењена картографија, студенти основних академских студија Географског факултета Универзитета у Београду – смерова: Географија, Туризмологија, Просторно планирање, Демографија и ГОЖС посетили су Музеј града Београда – Конак кнегиње Љубице, 8 и 9.12.2022. год.

Посебну вредност и културно-историјски значај имају старе и ретке карте, атласи, планови и гравире Београда. Студентима је представљен репрезентативни пресек – избор из обимне збирке карата, атласа, планова и гравира картографског фонда Музеја града Београда, културних добара из периода XVI – XX век.

Предавања „Београд на старим картама и плановима XVI – XX век” одржали су Владимир Томић, музејски саветник и др Ангелина Банковић, музејски саветник. Предавања су пратиле богате презентације дигитализованог садржаја музејске збирке и изложене оригиналне карте, атласи и планови које су део српске културне баштине. Владимир Томић представио је збирку којом се презентује историја европског картографског, ликовног и штампарског умећа, најпознатијих графичких радионица и европских картографских издавачких кућа у веома дугом хронолошком луку од XVI – ХIХ века. Збирка репрезентује и тадашње основне штампарске технике (дрворез, бакрорез и литографију). Такви радови представљају историјске изворе првог реда. Представљају драгоцен извор података о изгледу и топографији Београда од XVI до ХIХ века. Већина их је рађена према скицама војних инжењера и картографа. Представљене су и гравире које су отискиване у радионицама српске престонице у XIX веку. Др Ангелина Банковић представила је карте и планове који се чувају у Збирци за архитектуру и урбанизам Музеја града Београда. Од укупно 211, колико их се налази у Збирци, приказано је 25, насталих крајем XIX и у XX веку. Репрезентативни избор имао је за циљ да се студенти упознају са различитим врстама карата и планова, имајући у виду  њихову намену и разлоге настанка, али и са развојем и растом Београда у првој половини XX века, који је на њима документован.

Амбијентална вредност Конака кнегиње Љубице допринела је овом престижном догађају, уприличеном само за студенте Географског факултета Универзитета у Београду у оба дана посете.

Предавању је присуствовало 174 студената, проф. др Јасмина Јовановић, проф. др Сања Павловић, проф. др Снежана Ђурђић, др Марина Весић, доцент, Тања Јанковић, асистент, Никола Тодоровић, асистент, Бојана Пјановић, асистент, Војислав Деђански, Дејан Сандић, Александра Гојшина, Марина Јанић Сириџански, Лазар Тодоровић и Милан Марковић. Посету су у сарадњи са Музејом града Београда реализовале проф. др Јасмина Јовановић и Тања Јанковић, асистент.