Пратите нас

Image Alt

Географски факултет

  /  Опште вести   /  Обележавање туризмолошких јубилеја и научни скуп Традиција и трансформација туризма као просторног феномена

Обележавање туризмолошких јубилеја и научни скуп Традиција и трансформација туризма као просторног феномена

Прослава три туризмолошка јубилеја – 60 година од уписа првих студената на постдипломске студије туризма, 50 година од уписа првих студената туризмологије на основне студије и 15 година од обнављања студијског програма – одржана је 3. новембра 2022. у хотелу „Палас“ у Београду.

Скуп су поздравили декан Географског факултета проф. др Велимир Шећеров, проректор за науку Универзитета у Београду проф. др Бранислав Боричић, проф. емеритус др Стеван Станковић, помоћник министра просвете др Александар Јовић, председница Балканске мреже туристичких стручњака проф. др Снежана Стетић, председница Удружења туризмолога Србије др Александра Терзић, представник Географског института „Јован Цвијић“ САНУ др Марко Петровић, директор Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“ проф. др Александар Јерков, представнице студената Ђурђија Дуњић и Милица Грујић, као и шефица Одсека за туризмологију проф. др Сања Павловић.

Обележавању јубилеја присуствовали су запослени Географског факултета, како садашњи тако и они који су на Одсеку за туризмологију били ангажовани у прошлости, представници Туристичке организације Србије, Туристичке организације Београда и туристичке привреде, као и бивши и садашњи студенти са сва три нивоа студија.

Након свечаног дела отворен је научни скуп „Традиција и трансформација туризма као просторног феномена“ на којем је изложен 41 научни рад, укључујући пет радова у пленарном делу и 11 радова у секцији младих истраживача. Учесници су другог дана скупа имали прилику да са туристичким водичем обиђу средишње делове београдског Старог града, при чему је посебан фокус обиласка био на уличној уметности.