Пратите нас

Image Alt

Географски факултет

  /  Опште вести   /  Одржан IX научно-стручни скуп са међународним учешћем „ЛОКАЛНА САМОУПРАВА У ПЛАНИРАЊУ И УРЕЂЕЊУ ПРОСТОРА И НАСЕЉА”, Сребрно језеро, 16 – 18. јун 2022. године

Одржан IX научно-стручни скуп са међународним учешћем „ЛОКАЛНА САМОУПРАВА У ПЛАНИРАЊУ И УРЕЂЕЊУ ПРОСТОРА И НАСЕЉА”, Сребрно језеро, 16 – 18. јун 2022. године

У организацији Асоцијације просторних планера Србије и Универзитета у Београду – Географског факултета, а у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја и Општином Велико Градиште, у хотелу „Данубиа Парк” на Сребрном језеру (Велико Градиште), од 16. – 18. јуна 2022. године успешно је одржан девети по реду Научно-стручни скуп са међународним учешћем „Локална самоуправа у планирању и уређењу простора и насеља”.

Скупу је у току сва три дана рада присуствовало укупно близу 200 учесника, што овај скуп сврстава у један од најпосећенијих научно-стручних скупова у организацији АППС и Географског факултета у последњих десетак година, а поред домаћих аутора, радове и искуства презентовало је и у дискусији учествовало више експерата из иностранства, као и значајан број младих истраживача.

На отварању скупа у четвртак 16. јуна 2022. године, речи добродошлице присутнима су упутили др Дејан С. Ђорђевић, председник Асоцијације просторних планера Србије и координатор скупа, проф. др Велимир Шећеров, декан Географског факултета Универзитета у Београду и координатор скупа, проф. др Марија Р. Јефтић, председница Научног одбора скупа, као и Мирослав Марић, председник Организационог одбора скупа.

Прилику да се обрате присутнима и поздраве скуп имали су Светлана Чеперковић, начелница Одељења за просторно планирање у Сектору за просторно планирање и урбанизам Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије, др Александар Јевтић, председник Удружења урбаниста Србије, мр Ненад Крчум, члан извршног одбора Матичне секције планера Инжењерске коморе Србије, проф. др Урош Радосављевић, Департман за урбанизам Архитектонског факултета Универзитета у Београду, мр Мирољуб Станковић, Градска управа града Ниша, мр Драгана Дунчић, помоћник директора ЈП Завод за урбанизам Војводине и проф. емеритус др Стеван Станковић, Географски факултет Универзитета у Београду.

Скуп је, након поздравних речи, свечано отворио Слађан Марковић, заменик председника општине Велико Градиште.

Посебан део скупа посвећен је изложби Планерска умрежавања 4, која је свечано отворена у четвртак 16. јуна 2022. године у 18.00 часова у великој сали хотела „Данубиа Парк”. Изложено је укупно 25 радова из Србије и земаља у окружењу – просторни и урбанистички планови усвојени у периоду од 2018. до 2022. године, као и студије и стратешка развојна документа од значаја за локалну самоуправу.

Продукт овогодишњег скупа представља Зборник са укупно 58 радова на 525 страна, а приређено је и објављено и посебно електронско издање Зборника радова младих истраживача на 148 страна са укупно 17 радова.

Традиционално, део скупа представљао је и излет који је овога пута чинила вожња бродом –  Дунавом од Сребрног језера до Голубачке тврђаве и назад, активност која је изазвала велико интересовање, а према изреченим коментарима по завршетку, верујемо и задовољство преко 100 присутних колегиница и колега на овом излету.

Скуп је свечано затворен у суботу, 18. јуна 2022. године у 13.30 часова.

Комплетан извештај и вест можете погледати овде.