Пратите нас

Image Alt

Географски факултет

  /  Опште вести   /  Теренска настава студената Студијског програма: Просторно планирање – трећа и четврта година

Теренска настава студената Студијског програма: Просторно планирање – трећа и четврта година

Студенти треће и четврте године Просторног планирања у оквиру четвородневне теренске наставе, 22. -26. маја 2022. године, посетили су више урбаних центара: Вишеград, Требиње, Дубровник, Мостар и Сарајево. На путу до њих, имали су прилику да сагледају  крашка поља, планине и реке као делове геоморфолошког мозаика руралне Херцеговине, у раскошним зеленим бојама. Студентима је током путовања указивано на различита просторно планерска решења, која су била предложена пре свега у оквиру Просторног плана Републике Српске, али и Просторног плана Града Требиња који је у изради.

У реализацији теренске наставе учествовали су професори др Зора Живановић, др Богдан Лукић и 49 студената.

На путу до Требиња, у Вишеграду студент су обишли стари мост на Дрини и Каменград. Пут је настављен долином Сутјеске, са паузом на Тјентишту.

Студенти су у Требињу учествовали у раду међународне научне конференције „Туризам у савременом европском и евроазијском простору-стање, проблеми, изазови, перспецтиве”. Након свечаног ручка, студенти Више хотелијерске школе повели су наше студент у обилазак града.

У поподневним часовима студенти су обишли  Дурбровник у пратњи туристичког водича.

Следећи дан започет је обиласком Херцеговачке Грачанице, а затим кроз Гатачко и Невесињско поље студенти су путовали до Мостара, где су уз предавање Проф.др Сњеже Мусе обишли град. На повратку у Требиње, посетили су Врело Буне, а затим преко Стоца и Љубиња, дошли до манастира Тврдош, о којем им је говорио тамошњи монах.

Теренска настава завршена је посетом Сарајеву. Путујући долином Неретве, паузу је направљена у Јабланици где су студент имали прилику да виде порушен мост и Меморијални комплекс Битка на Неретви.

У Сарајеву је студенте дочекала Татјана Ристановић Тохољ, која је просторно планирање завршила на Географском факултету у Београду. У шетњи од Земаљског музеја до Башчаршије пренела је део искустава стечених током дводеценијског рада на пословима просторног планирања у Босни и Херцеговини, посебно истичући значај стручног образовања које је понела са Београдског универзитета.