Pratite nas

Image Alt

Odsek za turizmologiju

  /  Odsek za turizmologiju

Godina 1962. označava početak rada na univerzitetskom obrazovanju kadrova za turizam u Srbiji, jer su pri Geografskoj studijskoj grupi Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu počele poslediplomske studije iz turizma. Devet godina nakon toga, formiran je Institut za turizam i prostorno planiranje sa Katedrom za turizam. Godine 1972. počela je sa radom studijska grupa za turizam. U 1976. godini Institut i studijska grupa prerastaju u Odsek za turizmološke nauke Prirodno-matematičkog fakulteta, koji je 1991. godine prestao sa radom.

Počev od školske 2007/2008. godine, u okviru Geografskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, obnovljen je rad studijske grupe Turizmologija. Nastava na studijskoj grupiTurizmologija obavlja se na tri nivoa: osnovne akademske, master akademske i doktorske studije.

Odsek za turizmologiju je, kao jedan od pet odseka Geografskog fakulteta, nosilac i organizator obrazovnog i naučno-stručnog rada u domenu turizmologije. Prvi upravnik Odseka za turizmologiju u period od osnivanja do jeseni 2010. godine bio je professor dr Srboljub Stamenković.

Od osnivanja do danas članovi Odseka aktivno su učestvovali u naučno-stručnim skupovima posvećenih turizmu i geografiji, održanim u zemlji i inostranstvu. Posebno treba istaći da je povodom pedesetogodišnjice obrazovanja turizmologa u Srbiji, Odsek za turizmologiju 2012. godine, u saradnji sa relevantnim obrazovnim institucijama i stručnim organizacijama realizovao naučnu konferenciju „Problemi i praksa razvoja turizmologije u Srbiji”.

U sklopu svojih aktivnosti Odsek za turizmologiju sarađuje sa strukovnim udruženjima, asocijacijama turističke privrede, turističkim organizacijama, agencijama i hotelima, sa ciljem razmene iskustava i informacija, pokretanja zajedničkih istraživanja, povezivanja teorijskih i aplikativnih aspekata razvoja turizma, kao i stvaranja uslova za obavljanje prakse studenata, kako bi se poboljšale mogućnosti za njihovo zapošljavanje.

U 2015. i 2016. godini realizovan je projekat „Integralan pristup razvoju turizma u zaštićenim prirodnim dobrima – iskustva Srbije i Slovenije”. Katedra za turizmologiju je 2018. godine bila deo fakultetskog tima za izradu Plana upravljanja posetiocima NP Đerdap, a od 2021. učestvuje u bilateralnoj saradnji sa Departmanom za geografiju Univerziteta u Ljubljani, u okviru koje se realizuje projekat „Održivi razvoj turizma – prakse i pristupi u Srbiji i Sloveniji”.

Široko geografsko znanje je neizostavan deo obrazovanja turizmologa, s obzirom na to da je turizam fenomen sa naglašenom prostornom komponentom – turisti mesto stalnog boravka privremeno zamenjuju nekim mestom sa atraktivnim prirodnim i kulturnim vrednostima. Geografsko obrazovanje omogućava našim studentima da prepoznaju dominantne prirodne i društvene odlike nekog prostora, njegove najvažnije turističke motive, kao i elemente koji utiču na stvaranje turističkih potreba njegovih stanovnika.

Zahvaljujući turizmološkim saznanjima, naši studenti mogu da detaljno analiziraju turističku ponudu određenog prostora, kao i da stvore viziju unapređenja i budućeg stanja ponude. Turizmolozi su sposobni da kreiraju izuzetno atraktivne turističke aranžmane i izvrše njihovu adekvatnu promociju, kako bi turistički proizvod uspešno povezali sa njegovim krajnjim korisnikom – turistom. Obrazovanje iz oblasti hotelijerstva pruža turizmolozima mogućnost da svoj doprinos razvoju turizma daju kroz direktan rad sa turistima, unapređenje i marketing hotelskih usluga. Upravljanje turističkim destinacijama takođe spada u turizmološki domen i to kroz rad u organizacijama i kompanijama za destinacijski menadžment. Upoznavanje i stalno praćenje turističke tražnje turizmolozi sprovode kroz detaljno istraživanje tržišta i njegovih segmenata, što predstavlja osnovu za sve prethodne aktivnosti.

ŠEF ODSEKA
dr Sanja Pavlović, redovni profesor

Katedra za turizmologiju

ŠEF KATEDRE – dr Sanja Pavlović, redovni profesor

dr Dobrica Jovičić, redovni profesor

dr Ana Langović Milićević, redovni profesor

dr Marija Belij Radin, vanredni profesor

dr Marina Vesić, docent

Nikola Todorović, asistent