Pratite nas

Image Alt

Odsek za prostorno planiranje

  /  Odsek za prostorno planiranje

Prostorno planiranje je društvena aktivnost na usmeravanju budućeg razvoja, organizacije, korišćenja, uređenja i zaštite prostora, sa osnovnom težnjom ka poboljšanju kvaliteta života stanovništva na planiranoj teritoriji. Po svojoj prirodi, prostorno planiranje je takvo da ne može imati ciljeve koji su mimo ciljeva društva i države u celini, odnosno interesa zajednice. U tom smislu, prostorni planeri se obavezuju da deluju u opštem interesu. Njihov zadatak je da realno ocene razvojne mogućnosti prostora koji je predmet planiranja (prirodne, ekonomske, socijalne, demografske, ekološke) i u skadu sa tim predlože rešenja koja će voditi održivom razvoju.


Odsek za prostorno planiranje osnovan je 1976. godine, a prvi studenti su primljeni u redovnu nastavu školske 1977/78. godine. Danas na osnovnim i master studijama nastavu pohađa oko 200 studenata. Studije na svim nivoima se od školske 2021/22. godine odvijaju po novom, akreditovanom programu. Odsek zajedno sa Katedrom za prostorno planiranje organizuje i realizuje nastavu na osnovnim, master i doktorskim akademskim studijama u duhu savremene teorije i prakse prostornog planiranja u Evropi i svetu. Osnov studija, koji čine geografske nauke, značajno je obogaćen i predmetima iz oblasti socijalnih i ekonomskih nauka,uz primenu najaktuelnijih metoda i tehnika u prostornom planiranju. Program je zasnovan na integralnom pristupu planiranju koji je, pogotovo na master i doktorskim studijama, dopunjen sadržajima koji studentima omogućavaju upoznavanje sa važećom legislativnom, kao i politikološkom i metodološkom osnovom prostornog planiranja u Evropskoj Uniji. Na taj način, studentima se olakšava uključivanje u programe nastave i praktičnog rada u školama i institucijama za prostorno planiranje, kao i u lokalnoj, regionalnoj ili državnoj administraciji zemalja područja EU, SAD i dr. Pored klasične nastave (predavanja i vežbe) Katedra organizuje i sprovodi obuku studenata i kroz prateće aktivnosti koje podrazumevaju terensku nastavu, stručnu praksu, ekskurzije, radionice, seminare itd.


Odsek objedinjuje sve aktivnosti nastavnog osoblja, organizuje naučni i stručni rad, vodi publicistiku iz oblasti prostornog planiranja, ostvaruje saradnju sa domaćim i inostranim institucijama iz oblasti prostornog planiranja i dr. Nastavno osoblje Odseka je, pored izvođenja nastave, angažovano u radu na brojnim naučno-istraživačkim projektima koje finansira Vlada Republike Srbije, kao i onima koje finansiraju inostrane institucije i organizacije. Težište naučnog rada je tradicionalno vezano za teorijsko-metodološka pitanja prostornog planiranja, te na mogućnostima i vidovima primene rezultata fundamentalnih i aplikativnih naučnih istraživanja u praksi prostornog i urbanističkog planiranja u Srbiji. U novije vreme se lepeza istraživanja širi i produbljuje, sa značajnim evropskim predznakom. Nastavno osoblje Odseka aktivno učestvuje i u izradi prostornih i urbanističkih planova, kao i srodnih dokumenata posebno strateškog karaktera. Takođe, aktivni su članovi više strukovnih asocijacija u zemlji i inostranstvu. Odsek za prostorno planiranje je punopravni član Asocijacije evropskih škola planiranja (AESOP) i SPA-CE.net mreže naučnih institucija koje se bave prostornim planiranjem u Evropi.

ŠEF ODSEKA
dr Zora Živanović, vanredni profesor

Katedra za prostorno planiranje

ŠEF KATEDRE – dr Zora Živanović, vanredni profesor

dr Dejan Đorđević, redovni profesor

dr Branka Tošić, redovni profesor

dr Dejan Filipović, redovni profesor

dr Velimir Šećerov, redovni profesor

dr Bogdan Lukić, redovni profesor

dr Tijana Dabović, vanredni profesor

dr Marija Jeftić, vanredni profesor

dr Bojan Vračarević, docent

Teodora Nikolić, asistent

Ljubica Duškov, asistent

Branko Protić, asistent

Andrijana Mirković Svitlica, asistent

Bojana Pjanović, asistent